Opiskelijaedut

Opiskelijaedut

Opiskelijat ovat perinteisesti olleet melko pienellä rahalla toimeentuleva ihmisryhmä. Opiskelupaikat kuitenkin kilpailevat kovasti alan parhaista opiskelijoista ja tarjoavat siksi suuren määrän erilaisia etuja opiskelijoille. Koulujen lisäksi opiskelijat saavat erilaisia valtion, kuntien tai yritysten tarjoamia etuja ja alennuksia.

Opintotuki

Pääaikaisilla korkeakouluopiskelijoilla on oikeus Kelan tarjoamaan opintotukeen. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta.

Olet oikeutettu opintotukeen, jos sinut on hyväksytty oppilaitokseen, opiskelet päätoimisesti, edistyt todistettavasti opinnoissasi ja sinulla on tarve taloudelliseen turvaan. Pääosin opintotukea maksetaan vain Suomen kansalaisille, mutta tietyillä ehdoilla sitä myönnetään myös muidenkin maiden kansalaiset. Myös ulkomailla suoritettuihin opintoihin voi saada opintotukea.

Opiskelija kantamassa kirjoja

Opintoraha

Korkeakouluissa opiskeleville maksetaan kuukausittain Kelan mukaan opintorahaa seuraavasti 1.8.2014 jälkeen aloittaneille:

1. Avioliitossa oleville tai elatusvelvollisille maksetaan 336,76 euroa opintorahaa. Vanhempien tulot eivät vaikuta tähän tuloon.
2. Itsenäisesti asuvat yli 18 vuotiaat saavat 336,76 euroa opintorahaa. Vanhempien tulot eivät vaikuta tähän tuloon.
3. Itsenäisesti asuva 17 vuotiaat saavat 163,80 euroa opintorahaa. Vanhempien tulot voivat korottaa tukea 163,8 – 311,32 euroa.
4. Vanhempansa tai vanhempiensa kanssa asuvat 17-19 vuotiaat saavat 62,06 euroa opintorahaa. Vanhempien tulot voivat korottaa tukea 62,06-138,37 euroa.

Jos olet aloittanut opintosi ennen 1.8.2014, käy katsomassa opintorahan määrä suoraan Kelan sivuilta. Jos asut vanhempiesi omistamassa tai vanhempiesi sinulle vuokraamassa asunnossa, tai jos asuntosi sijaitsee samassa kiinteistössä vanhempiesi asunnon kanssa, asut vanhempiesi luona Kelan silmissä.

Opintoraha maksetaan tilillesi joka kuukauden 4. päivä. Jos se ei ole pankkipäivä, opintotuki maksetaan sitä seuraavana pankkipäivänä. Opintoraha on verotettavaa tuloa, josta Kela tekee 10% ennakkopidätyksen, jos se ylittää 170 euroa kuukaudessa.

Asumislisä

Asumislisää voivat anoa vuokra-asunnossa tai asumisoikeusasunnossa asuvat opiskelijat. Lisää maksetaan vain niinä kuukausina, jolloin opiskelet aktiivisesti ja vain asuntoon jota voit käyttää opiskelussasi. Vanhempien luona asuvat opiskelijat eivät voi saada asuntolisää; ehdot ovat samat kuin opintotuessa.

Et myöskään saa asumislisää, jos sinä tai puolisosi omistatte yli puolet asunnosta, jossa asut, tai jos teillä on siellä elätettävä lapsi. Eläkettä nauttivat taloudet eivät myöskään voi saada asumistukea. Asuntolisää ei makseta, jos voit opiskella koulusi tarjoamissa maksuttomissa asuntotiloissa. Voit nähdä täyden etuuslistan asuntotuen eväävistä eduista Kelan sivuilta.

Asumislisää maksetaan vuokrasta riippuen 26,90 – 201,60 euroa kuukaudessa. Sitä saa 80% asuntomenoistasi, jotka lasketaan mukaan pakollisiin kuluihisi. Asumisoikeusasunnon käyttövastike, vuokra, kiinteät vesi- tai sähkölaskut ja kalustemaksut lasketaan asumismenoiksi.

Jos maksatat mistään kulutuksen mukaan, sitä ei hyvitetä asumislisässä. Myöskään nettiä, autopaikkaa tai saunaa ei hyvitetä lainkaan. Minimiraja lisän saamiselle on 33,63 euroa, joten jos onnistut löytämään sitä halvemman tavan asua, et saa asumislisää. Ulkomailla asuvilla asumislisä on tavallisesti 210 euroa, mutta siihen liittyy lisäsääntöjä.

Asumislisä maksetaan samana päivänä opintotuen kanssa, eli kuun 4. päivä tai sitä seuraavaan palkkapäivänä. Erona opintorahaan asuntotuki on verotonta tuloa.

Opintolaina

Valtio takaa opiskelijoille lainaa, jota pystyy nostamaan verraten edullisesti. Kelan takaamalla lainalle ei tarvitse mitään muuta vakuutta tai takaajaa. Korko ja takaisinmaksu sovitaan erikseen pankin kanssa. Useimmilla pankeilla on jonkinlainen valmis mekanismi opintolainan ottoon, joten lisätietoja kannattaa ensimmäisenä etsiä käyttämäsi pankin sivuilta.

Jos sinulla on aiempi maksuhäiriömerkintä luottotiedoissasi tai jos aiempi opintolainasi on Kelan perittävänä. Jos rike on vähäinen, tilanne arvioidaan erikseen tapauskohtaisesti.

Vaikka opintolaina on edullista lainaa, kannattaa sen käyttö suunnitella huolella. Koko opintolaina tulee maksaa takaisin, vaikka se on osa opiskelijan perusturvaa.